2016 Makeup Inventory

С цялата тази мания по Project Declutter и като цяло желанието да намаля значително броя на притежанията си, нямаше как да не се включа в годишното "преброяване на обитателите на козметичното ми шкафче" :) Между другото, съветвам всеки един да го направи - ще разберете изненадващи неща за самите себе си и ще си дадете интересни равносметки. При мен лично, може би заради напредването на възрастта, или заради разни лични драми, все повече назрява желанието да намеря най-сетне собствения си стил и да се придържам към него, както и да заложа на качеството, а не на количеството. Та ето и резултатите от днешното преброяване на козметичния ми арсенал, както и желаните бройки, към достигането на които ще се стремя през 2016г. Няма да изброявам всеки един артикул, както и да снимам всеки един от тях, защото публикацията ще се окаже километрична, а и така или иначе планирам постове с по-подробно показване на колекцията ми, както и начините по които я съхранявам и организирам, така че да не прелее из цялата къща. 

 • Червила
В момента имам общо 26 бр., основно в ниската ценова категория - KIKO, Golden Rose, Flormar, e.l.f., Makeup Revolution, NYX. Харесвам си почти всичките и към момента трудно бих изхвърлила някое от тях, но пък ми предстои Project Declutter 2016, в който съм планирала изразходването на няколко от тях. Идеалната бройка, към която се стремя е не повече от 15 бр., защото червилата лесно се развалят и смятам, че даже и 15 бр. са ми много. 


 • Моливи за устни
 В момента имам 3, но при наличието на минимум 15 червила мога да се поотпусна в тази категория и смятам че 5 бр. са идеален вариант за мен, но няма да бързам да си купя още 2, само и само за да попълня бройката.

 • Течни матови червила
Имам 5 бр, а искам поне 10, защото обожавам този тип формула. Планирам тази част от колекцията ми да расте, за сметка на стандартните червила и гланцовете за устни.

 • Балсами / гланцове за устни
 Никак не съм фен на гланцовете за устни и не проумявам защо упорито продължавам да ги купувам. Балсамчетата от друга страна са ми необходимост и без тях не мога. Общо в тази категория имам 10 бр, но планирам да ги намаля до 5 и повече да не превишавам тази бройка. 

 • Хайлайтър
 Предвид факта, че бронзърите и хайлайтърите са едни от любимите ми продукти, бях изненадана че имам само 3 бр. в колекцията си. Мисля че 5 бр. биха били идеални за мен - достатъчно разнообразие в цветове, нюанси и текстури, но без да се прекалява.


 • Бронзър
Имам 7 бр, смятам че 5 ще са ми повече от достатъчни.

 • Руж
 Ружовете са труден продукт за мен - колкото и леко да ги нанасям, все си въобразявам че си личат от километър и че с тях приличам на лелка. Ще ми се малко повече да експериментирам с тях, така че към наличните в момента 5 бр. мисля че мога да прибавя още, но не повече от 10 бр.

 • Пудра
 Имам 3, но смятам че 2 са ми напълно достатъчни - една компактна с цвета на кожата ми и една прахообразна, безцветна. 

 • Контурираща пудра
Имам една на NYX, искам да си взема поне още една.

 • Единични сенки за очи
В момента имам 24 бр. Иска ми се да намаля значително броят на палитрите, които притежавам и занапред да залагам основно на единични сенки за очи, защото  осъзнах, че във всяка една палитра която имам, поне 2-3 цвята не ми допадат и по-рядко ги ползвам. Затова планирам да заложа на единични сенки, като внимателно подбирам всяка една от тях. Така че идеалният брой единични сенки за мен би бил 30 бр.

 • Малки палитри сенки за очи (тройки, четворки и т.н.)
От тях имам 6 бр. Не смятам че е прекалено голямо количество, но нека закръглим идеалната бройка на 5. 

 • Големи палитри сенки за очи
Имам 7 (предимно Makeup Revolution и VIVO), но смятам че трябва да ги намаля на не повече от 5. Към предстоящият Project Declutter смятам да добавя и едно Pan Than Palette предизвикателство, за да добутам до желаната бройка :) • Прахообразни сенки за очи (пигменти)
Имам 9 (MAC, Seventeen, Gosh), искам да ги намаля до максимум 3 бр.

 • Моливи за очи
Имам 9, искам да ги намаля до поне 5 бр. От наличните 9 четири са черни, така че желанието ми е лесно изпълнимо. 

 • Продукти за вежди
Имам 3 бр - една палитра на Makeup Revolution и 2 безцветни спирали за фиксиране на косъмчетата. Едната не е отваряна и ми е за 'backup' на тази която ползвам в момента. 

 • Фон дьо тен
Имам един ФДТ на Bourjois и един ВВ крем на Velnea. Повече не ми трябва - бих сменила марката, но не и бройката ;)

 • База за грим
Имам една за очи и една за лице - повече не ми трябват. Имам и една неотваряна база за сенки на Essence, която ще отворя след като изхабя тази, която ползвам в момента (Makeup Revolution).

 • Коректор
Имам един на Rimmel, не смятам че е нужно да увеличавам бройката.

 • Спирала за мигли
Имам една на Manhattan, която ползвам в момента и една неотваряна резерва на Essence. 2 бр. са ми идеални. 

 • Лакове за нокти
В момента имам 105 бр. Малко е страшничко да си го призная - бройката е безумна. Но като се сетя колко лакове изхабих, подарих и изхвърлих през 2015-та, сигурно съм имала минимум 300 бр. През изминалата година си купих само 5 лака за нокти, което си е мащабно постижение - преди купувах по токова  на месец. Лаковете за нокти винаги са ми били мания и разнообразието от цветове е нещо, от което за съжаление в момента не съм готова да се лиша. За това колкото и да ми се иска да ги намаля само до 10 бр, знам че това засега е нереалистична цел. Ще ми омръзнат страшно бързо и ще почна пак да купувам наред. Затова през 2016-та искам да ги намаля от 105 на 70 бр, което ми се струва доста по-достижимо. 35 бройки надолу не е чак толкова зле. Надявам се постепенно да подбера идеалните цветове за мен и да се придържам само към тях. В момента не всички се събират в "съоръжението" ми за съхранение на лакове, но ако ги смъкна до 70 ще се съберат вътре без проблем. Изглежда мъничко на снимката, но на долният рафт са събрани 46 лака за нокти! Между другото това разкошно бяло shabby chic бижу си го купих от vivre.bg, любимото ми местенце за пазаруване на подобни глезотии и декорации за дома. В момента чакам нова доставка от тях - този път си поръчах кутия за бижута и едно плато с прозрачен капак, в което смятам да 'изложа' любимите си парфюми, за да ги предпазва от прах и т.н.
 • Парфюми
Парфюмите също са ми голяма страст от много години насам. През последната година драстично намалих бройката и започнах да залагам малко повече на качеството - Alfred Sung, Dolce & Gabbana, Van Cleef and Arpels, Dupont. В момента имам 9 бр + 11 малки виалчета. Иска ми се да намаля пълноразмерните парфюми на максимум 5 броя, а виалчетата да ги изразходвам всичките. 


И между другото, понеже ми стана любопитно, се разрових из архивите и изрових последната снимка на парфюмната си колекция, която е от далечната 2012 г ;) Занчителна промяна оттогава - и във вскусовете и във бройките:
 

Надявам се да ви е било интересно да надникнете в моите козметични съкровища :) Ще се радвам да споделите ако и вие като мен сте решили да направите "козметична инвентаризация" - много ще ми е любопитно да видя резултатите.

2 коментара:

 1. Jeni каза...

  Страхотна равносметка. Мен ме е страх направо да седна и да преброя от кое по колко имам, ще се стресна мисля, но мога да си представя ползите от това. Имам прекалено много козметика така или иначе, но така обичам да си купувам нови продукти, просто няма по-голямо задоволство.

 2. Ако се откажете от намалянето на бройката на лаковете:), можете да разгледате нашите предложения тук: http://www.parfimo.bg/dekorativna-kozmetika-za-nokti

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...